"Wielkanocne baby" - zajęcia edukacyjne
Dzień dobry. Witam Was w środowy poranek. Zaczynamy.
„Ze świętami kojarzy mi się…” – Rodzic rozpoczyna zdanie, a dzieci podają jak najwięcej słów, które kojarzą im się ze Świętami Wielkanocnymi.
Zapraszam do obejrzenia i przeczytania informacji umieszczonych na planszach [.pdf, 3.84 MB].
Posłuchajcie fragmentu wiersza pt. „Wielkanocny stół” Ewy Skarżyńskiej
Nasz stół wielkanocny
haftowany w kwiaty.
W borówkowej zieleni
listeczków skrzydlatych.
Lukrowana baba
rozpycha się na nim,
a przy babie –
mazurek w owoce przybrany.
Rozmowa na temat wiersza:
Jak wygląda wielkanocny stół?
Jakie stały na nim ciasta?
Jakie przysmaki wielkanocne lubicie najbardziej?
Zapraszam do wykonania karty pracy [.docx, 144.35 kB].
„Złodziej jajek” – zabawa słuchowa. Dziecko jest zajączkiem wielkanocnym – siedzi na środku pokoju i pilnuje gniazda z pisankami. Ma zawiązane oczy i musi koncentrować się na dźwiękach. Rodzic ostrożnie podkrada się do gniazda. Jeżeli zajączek wielkanocny usłyszy jakiś głos, wskazuje w tym kierunku. Zamiana ról.
Rodzic podaje temat zabawy: „Taniec kurcząt w skorupkach”. Dzieci słuchają muzyki i poruszają się przy niej w dowolny sposób.
„Małe – duże jajo kurze” – zabawa ruchowa naśladowcza. Dzieci naśladują Rodzica, dostosowują się do jej tempa recytacji.
Małe – duże
sł. tradycyjne
Małe, duże - ręce blisko siebie, ręce rozłożone.
jajo kurze - rysowanie obiema rękami jajka w powietrzu.
jajo kurze - rysowanie obiema rękami jajka w powietrzu.
jajo kurze - rysowanie obiema rękami jajka w powietrzu.
Duże, małe - ręce rozłożone, ręce blisko siebie.
doskonałe - klepanie się ręką po brzuchu.
doskonałe - klepanie się ręką po brzuchu.
mniam - klaśnięcie w dłonie.
Dzieci 6 - letnie: wykonajcie zadania ze strony 52, 53.
Dzieci 5 - letnie: wykonajcie zadania ze strony 44, 45.
„Wielkanocna baba” – zajęcia kulinarne. Rodzic przygotowuje produkty i niezbędne pomoce. Dzieci wykonują wskazane przez Rodzica czynności. Przypominam o zasadach higieny przygotowywania posiłków.
Babka wielkanocna
Składniki:
500 g mąki
350 g cukru
250 g masło
4 jajka
¾ szklanki mleka
3 łyżki kakao
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
150 g rodzynek
Sposób przygotowania
Utrzeć masło i 250 g cukru. Dodać cukier wanilinowy oraz żółtka. Przesiać mąkę przez sito, dosypać do niej proszek do pieczenia. Naprzemiennie dodawać mleko i utarte żółtka, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. W osobnym naczyniu ubić pianę z białek. Dodać pianę do masy, delikatnie wymieszać. Dosypać rodzynki. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dodać kakao i resztę cukru. Formę na babę (pojemność 1,5 l) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Nałożyć ciasto – naprzemiennie kilka łyżek jasnej masy i kilka łyżek ciemnej masy. Piec ciasto w temperaturze 180°C przez 1,5 godziny. Po ostygnięciu posypać ciasto cukrem pudrem.
Smacznego. Miłej zabawy